Emeril Lagasse

Hummus z pieczonej czerwonej papryki z chipsami z chleba pita


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Hummus z pieczonej czerwonej papryki z chipsami z chleba pita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki ugotowanej i odcedzonej soczewicy

1 pokrojona w kostkę pieczona czerwona papryka (papryka powinna być obrana ze skórki

a nasiona powinny być usunięte)

¾ łyżeczki posiekanego czosnku

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki płatków chili

½ szklanki tahini

2 łyżki wody

4-6 łyżek soku z cytryny do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki kminu rzymskiego

1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

¼ łyżeczki słodkiej papryki

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera przełożyć soczewicę i czerwoną paprykę. Czosnek wymieszać z solą, a następnie dodać do soczewicy razem z płatkami chili, tahini, wodą, 4 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami oliwy z oliwek, kminu rzymskiego i pieprzu. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby na chwilę przerwać i zebrać soczewicę ze ścianek malaksera. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Przenieść do płaskiej miski. Używając łyżki w hummusie zrobić dołek, do którego wlać resztę oliwy z oliwek. Przystroić pietruszką i słodką papryką. Podawać w temperaturze pokojowej z chipsami z chleba pita.

powrót

Podobne przepisy

Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.