Hummus z kminem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Hummus z kminem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



1 ząbek czosnku

duża szczypta soli

2 puszki ciecierzycy (à 400 g)

1 czubata łyżka tahini

sok z 1 cytryny

4 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżeczki nasion kminu

sól i świeżo zmielony pieprz

mak, ogórki, pomidory, cząstki cytryny do podania



Przygotowanie:



1. Czosnek obrać i utrzeć z solą. Ciecierzycę wrzucić do rondla, podgrzać i odcedzić (płyn zachować). Rozgnieść z czosnkiem w moździerzu lub zmiksować w malakserze.

2. Dodać tahini i sok z cytryny, przemieszać, podlewając kilkoma łyżkami zachowanego płynu, wlać oliwę i wymieszać.

3. Kmin uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu, wsypać do ciecierzycy i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4. Ogórki pokroić w słupki, pomidory w ćwiartki lub ósemki. Przełożyć hummus do miseczki, posypać makiem i podawać z warzywami i cząstkami cytryny.





powrót

Podobne przepisy

Rillette z łososia
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placki z leśnych grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Mini tatin z porami i boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bruschetta z pomidorami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.