Marta Dymek

Hummus pietruszkowy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

odsłon: 1503

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie z łyżeczką sody, a następnie ugotowanej

natka pietruszki (4 doniczki)

2 szklanki jasnej pasty tahini

¼ szklanki soku z cytryny

½ świeżego, zielonego chili

sól

⅔ szklanki lodowatej wody

do posypania: dobra oliwa, skórka otarta z cytryny

 

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, pietruszkę, chili, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, stopniowo dodać wodę. Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać świeżo startą skórką z cytryny i podawać z pieczywem lub warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.