Anna Olson

Huevos rancheros


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Huevos rancheros
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 plastry boczku

pokrojone w kostkę

1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę

½ szklanki papryki

pokrojonej w drobną kostkę

1 szklanka ziaren kukurydzy

okrojonych z kolby

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

1 jalapeno

bez pestek i drobno posiekana

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1½ szklanki ugotowanej czarnej fasoli

1 szklanka pokrojonego w kostkę miąższu pomidora (bez skórki)

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

sól i pieprz

 

6 małych tortilli

2 szklanki tartego cheddara

12 jajek

sól i pieprz

ukwaszona śmietana do przybrania

posiekana świeża kolendra do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej dużą patelnię i usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż kawałki boczku na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na patelni zostaw 1 łyżkę tłuszczu wytopionego z boczku, a resztę odlej. Na średnim ogniu podsmaż cebulę i paprykę, aż zrobią się szkliste (ok. 5 min.) Dodaj ziarno kukurydzy, czosnek, jalapeno oraz przyprawy i podsmażaj mieszając przez ok. 2 min. Dodaj fasolę i pomidora, przemieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj świeżą kolendrę i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wysmaruj masłem 6 żaroodpornych podłużnych naczynek o objętości 240 ml. Każde wyłóż tortillą, nałóż na nią warzywny farsz, posyp cheddarem, a na wierzch wbij po dwa jajka i lekko oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj przez ok. 15 min., aż jajka odpowiednio się zetną. Gorące naczynia ustaw na talerzach, nałóż na wierzch po 1 łyżce śmietany, posyp kolendrą i natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.