Anna Olson

Huevos rancheros


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Huevos rancheros
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 plastry boczku

pokrojone w kostkę

1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę

½ szklanki papryki

pokrojonej w drobną kostkę

1 szklanka ziaren kukurydzy

okrojonych z kolby

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

1 jalapeno

bez pestek i drobno posiekana

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1½ szklanki ugotowanej czarnej fasoli

1 szklanka pokrojonego w kostkę miąższu pomidora (bez skórki)

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

sól i pieprz

 

6 małych tortilli

2 szklanki tartego cheddara

12 jajek

sól i pieprz

ukwaszona śmietana do przybrania

posiekana świeża kolendra do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej dużą patelnię i usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż kawałki boczku na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na patelni zostaw 1 łyżkę tłuszczu wytopionego z boczku, a resztę odlej. Na średnim ogniu podsmaż cebulę i paprykę, aż zrobią się szkliste (ok. 5 min.) Dodaj ziarno kukurydzy, czosnek, jalapeno oraz przyprawy i podsmażaj mieszając przez ok. 2 min. Dodaj fasolę i pomidora, przemieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj świeżą kolendrę i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wysmaruj masłem 6 żaroodpornych podłużnych naczynek o objętości 240 ml. Każde wyłóż tortillą, nałóż na nią warzywny farsz, posyp cheddarem, a na wierzch wbij po dwa jajka i lekko oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj przez ok. 15 min., aż jajka odpowiednio się zetną. Gorące naczynia ustaw na talerzach, nałóż na wierzch po 1 łyżce śmietany, posyp kolendrą i natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Hamburger z wołowiny
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.