Hot pot z wołowiną

Hot pot z wołowiną
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Tobie i Matt (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przygotowanie:


Składniki
700 ml dobrego bulionu wołowego
1 owoc anyżu gwiazdkowego
200 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plastry
½ łyżki drobno posiekanego czosnku
1 duża czerwona chili, drobno pokrojona
1 średni por – biała część – pokrojony w cienkie plasterki i umyty
garść grzybów mun, namoczonych we wrzątku i pokrojonych w paski albo surowych grzybów enoki
100 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
1 główka pak choi, umyta i podzielona na liście
200 g ryżowego makaronu nitki
odrobina oleju sezamowego
1 łyżka dymki, pokrojonej na cienkie plasterki

Przygotowanie
Doprowadź bulion do wrzenia, dodaj anyż, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Włóż makaron do cedzaka, zanurz w bulionie na 1 minutę, wyjmij i przelej zimną wodą. Skrop makaron olejem sezamowym i przemieszaj, żeby się nie sklejał. Odłóż makaron na bok. Wkładaj do bulionu imbir, czosnek i chili, pora, wołowinę, liście pak choi, grzyby, tofu, a na koniec blanszowany makaron. Rozłóż zupę do dwóch misek i posyp pokrojoną dymką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA