Tobie  Puttock

Hot pot z wołowiną


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Hot pot z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

700 ml dobrego bulionu wołowego

1 owoc anyżu gwiazdkowego

200 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plastry

½ łyżki drobno posiekanego czosnku

1 duża czerwona chili, drobno pokrojona

1 średni por – biała część – pokrojony w cienkie plasterki i umyty

garść grzybów mun, namoczonych we wrzątku i pokrojonych w paski albo surowych grzybów enoki

100 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę

1 główka pak choi, umyta i podzielona na liście

200 g ryżowego makaronu nitki

odrobina oleju sezamowego

1 łyżka dymki, pokrojonej na cienkie plasterki



Przygotowanie

Doprowadź bulion do wrzenia, dodaj anyż, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Włóż makaron do cedzaka, zanurz w bulionie na 1 minutę, wyjmij i przelej zimną wodą. Skrop makaron olejem sezamowym i przemieszaj, żeby się nie sklejał. Odłóż makaron na bok. Wkładaj do bulionu imbir, czosnek i chili, pora, wołowinę, liście pak choi, grzyby, tofu, a na koniec blanszowany makaron. Rozłóż zupę do dwóch misek i posyp pokrojoną dymką.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.