Piotr Przykaza

Horapa - owoce morza z makaronem udon


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Horapa - owoce morza z makaronem udon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¼ szklanki oleju (najlepiej z orzechów ziemnych, ale może być jakikolwiek inny warzywny, nie oliwa)

2 cebule

zielona fasolka

brokuły (im więcej kolorów tym potrawa bardziej barwna)

5 kropli sosu rybnego

1 łyżka sosu jasnego sojowego

2-3 łyżki sosu ostrygowego

1-2 ząbki czosnku

kalmary

kraby ośmiorniczki

małże

krewetki

makaron udon

świeża bazylia tajska

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w plastry, smażyć na odrobinie oleju przez 2-3 minuty. Dodać kolorowe warzywa (fasolka zielona, brokuły, papryka) i smażyć również 2-3 minuty aż warzywa będą al dente (lekko przysmażone, ale surowe w środku). Następnie dodać sosy: 5 kropli sosu rybnego, odrobina jasnego sosu sojowego, sos ostrygowy (3, 4 razy więcej niż sojowego). Z sosami proszę ostrożnie, bo są bardzo słone. Pokroić czosnek w plasterki, dodać. Wrzucić do tego owoce morza, makaron udon. Jak wszystko zrobi się gorące udekorować poszatkowaną świeżą tajską bazylią. Dla dodatkowego efektu można dodać kiełki sojowe.

powrót

Podobne przepisy

Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.