Rick Stein

Homarce z estragonem i anyżówką


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Irlandzkie wakacje (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Homarce z estragonem i anyżówką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 dużych lub 24 mniejsze ugotowane homarce (langustynki)

2 małe szalotki

½ łyżki (7,5 ml) posiekanego estragonu

½ łyżki (7,5 ml) posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka (5 ml) musztardy Dijon

1 łyżeczka (5 ml) ciemnego sosu sojowego

6 łyżek (90 ml) oliwy Extra Vergine

1 łyżka (15 ml) soku z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) anyżówki (Pernod

Pastis)

50g masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Szalotki drobno posiekać. Przekroić homarce wzdłuż. Wyjąć żołądki, łyżeczką wyjąć zawartość głów i przełożyć do miseczki. Dodać szalotki, estragon, natkę, musztardę, sos sojowy, oliwę, sok z cytryny i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać grill. Stopić masło. Homarce ułożyć na blasze przekrojoną stroną do góry i za pomocą pędzelka posmarować stopionym masłem. Posypać solą i pieprzem i opiekać pod grillem ok. 2-3 minut aż będą gorące. Ułożyć homarce w stosiki na 4 talerzach i polać sosem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.