Homar z sosem z czarnej fasoli

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Homar z sosem z czarnej fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 średniej wielkości homar (około 500 g), wstępnie obgotowany

1 łyżka oleju roślinnego

4 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane

2 łyżki świeżo startego imbiru

1 średnio ostre czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane

1 łyżka fermentowanej czarnej fasoli, opłukanej

1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry

250 ml gorącego wywaru warzywnego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka mąki kukurydzianej

3 łyżki zimnej wody

olej arachidowy do smażenia

3 gniazdka makaronu z fasoli mung (każde o wadze około 50 g)

150 g szparagów

4 łodyżki dymki, pokrojonej w cienkie paseczki, zwiniętej w lodowatej wodzie



Przygotowanie:

Ostrym nożem przekroić homara wzdłuż na pół. Wyciągnąć szczypce, usunąć skrzela znajdujące się za oczami, wyjąć mięso z ogona i szczypców - pokroić, skorupę zachować. W woku na dużym ogniu rozgrzać olej roślinny. Wrzucić czosnek, imbir, czarną fasolę, mieszać kilka sekund. Wlać wino ryżowe, gotować kilka sekund. Dodać gorący wywar i sosy sojowe. Wymieszać. W małej miseczce rozprowadzić mąkę kukurydzianą zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Zostawić na niewielkim ogniu. W drugim woku rozgrzać olej arachidowy do 180 ˚C. Wrzucić makaron i smażyć, aż spuchnie. Wyjąć, ułożyć na półmisku. Lekko zblanszować szparagi, ostudzić, pokroić na 2,5 cm kawałki, dodać do sosu z mięsem homara. Wymieszać. Całość nałożyć do skorup, ułożyć je na makaronie. Przybrać zwiniętymi paseczkami dymki, natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.