Jennifer  Paterson

Homar z majonezem


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Homar z majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 homar na osobę

 

 

Przygotowanie:


Napełnij rondel letnią wodą i postaw na płytce grzejnej. Włóż do niej homara i przykryj naczynie pokrywką. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj ok. 10 min, aż skorupa sczerwienieje. Wyjmij homara z wody i odłóż, żeby ostygł. Tradycyjny sposób obróbki polega na nacięciu ostrym nożem skorupy tułowia na jego złączeniu z głową. Przetnij pancerz równo po osi w kierunku ogona. Obróć homara o 180ºC i ponownie przetnij pancerz, tym razem od miejsca pierwotnego nacięcia w kierunku głowy. Rozwieraj stopniowo palcami wskazującymi skorupę, aż rozpadnie się na dwie części. Oderwij szczypce i odłóż na bok. Palcami wydobywaj mięso ze skorup starając się, aby masa była zwarta, rozpoczynając od ogona. Usuń czarne jelito oraz skrzela. Potłucz skorupki szczypiec z obu stron za pomocą tasaka lub młotka. Usuń fragmenty skorup i wyjmij mięso w jednym kawałku. Ułóż homara na talerzu i przybierz majonezem przygotowanym w następujący sposób: do żółtek dodaj musztardę, szczyptę soli i pieprzu oraz trochę soku z cytryny lub parę kropel octu. Dobrze ubij trzepaczką. Rozpocznij dodawanie oliwy po kropli, nie przerywając ubijania. Gdy mieszanina zacznie przypominać emulsję, wlewaj oliwę w sposób ciągły wąziutkim strumieniem, ciągle ubijając, aż do osiągnięcia konsystencji charakterystycznej dla dobrego majonezu. Dopraw do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.