Jennifer  Paterson

Homar z majonezem


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Homar z majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 homar na osobę

 

 

Przygotowanie:


Napełnij rondel letnią wodą i postaw na płytce grzejnej. Włóż do niej homara i przykryj naczynie pokrywką. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj ok. 10 min, aż skorupa sczerwienieje. Wyjmij homara z wody i odłóż, żeby ostygł. Tradycyjny sposób obróbki polega na nacięciu ostrym nożem skorupy tułowia na jego złączeniu z głową. Przetnij pancerz równo po osi w kierunku ogona. Obróć homara o 180ºC i ponownie przetnij pancerz, tym razem od miejsca pierwotnego nacięcia w kierunku głowy. Rozwieraj stopniowo palcami wskazującymi skorupę, aż rozpadnie się na dwie części. Oderwij szczypce i odłóż na bok. Palcami wydobywaj mięso ze skorup starając się, aby masa była zwarta, rozpoczynając od ogona. Usuń czarne jelito oraz skrzela. Potłucz skorupki szczypiec z obu stron za pomocą tasaka lub młotka. Usuń fragmenty skorup i wyjmij mięso w jednym kawałku. Ułóż homara na talerzu i przybierz majonezem przygotowanym w następujący sposób: do żółtek dodaj musztardę, szczyptę soli i pieprzu oraz trochę soku z cytryny lub parę kropel octu. Dobrze ubij trzepaczką. Rozpocznij dodawanie oliwy po kropli, nie przerywając ubijania. Gdy mieszanina zacznie przypominać emulsję, wlewaj oliwę w sposób ciągły wąziutkim strumieniem, ciągle ubijając, aż do osiągnięcia konsystencji charakterystycznej dla dobrego majonezu. Dopraw do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.