Rick Stein

Homar w masali z goa


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Homar w masali z goa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Homar

2 ugotowane homary (po ok. 750-900g)

2 łyżki (30 ml) oleju arachidowego

1 cebula

3 ząbki czosnku

kawałek korzenia imbiru (ok. 2,5 cm)

2 łagodne zielone papryczki chilli

3 łyżki (45 ml) pasty masala z Goa (patrz niżej)



sałatka

1 ogórek

2 limonki

sól



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Przekroić homary wzdłuż na pół. Wyjąć mięso z ogona. Rozkruszyć szczypce i wyjąć mięso. Pokroić mięso na duże kawałki. Wyjąć z głowy i wyrzucić przypominający plastikową torebkę żołądek. Wyjąć i odłożyć część ciemnego mięsa z głowy. Ułożyć skorupy na blasze i wstawić do piekarnika, żeby się ogrzały. Przygotować sałatkę: obrać ogórek i pokroić na grube plasterki. Rozłożyć na talerzu, posypać solą i skropić sokiem z jednej limonki. Pokroić drugą limonkę na cząstki do podania razem z homarem. Posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir zetrzeć na tarce. Papryczki oczyścić z nasion i posiekać. Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę, czosnek, imbir i papryczki chilli. Zamieszać i smażyć ok. 5 minut. Dodać pastę masala i smażyć mieszając 2 3 minuty. Delikatnie wmieszać mięso homarów i podgrzać razem na małym ogniu. Przełożyć mieszaninę z patelni do ogrzanych w piecu skorupek, dołożyć cząstki limonki i podawać z sałatką z ogórka i chlebkiem naan.



© Rick Stein



powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.