Emeril Lagasse

Homar thermidor


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Homar thermidor
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

2 cytryny podzielone na połówki

1 cebula pokrojona w ćwiartki

1 porcja Bouquet Garni (patrz przepis poniżej)

2 żywe homary (ok. 80 dag)

2 łyżki niesolonego masła

2 łyżki posiekanych szalotek

1/2 łyżeczki posiekanego czosnku

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki koniaku lub brandy

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki śmietany

3/8 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

40g startego parmezanu plus 2 dodatkowe łyżki

1 łyżka musztardy w proszku

1 łyżka świeżo posiekanego estragonu

2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki plus kilka listków do przybrania

 

 

Przygotowanie:


powrót

Podobne przepisy

Sałatka nicejska z fenkułem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.