Agnieszka Kręglicka

Hiszpański omlet z ziemniakami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpański omlet z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg ziemniaków

1 cebula

4-5 jaj

50 ml mleka

200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek i natkę drobno posiekać. Jaja z mlekiem roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią. Następnie odcedzić i lekko ostudzić. Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Tak przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć powoli. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz obracając całość do góry dnem. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę. Tortilla powinna mieć złocisty kolor i być wilgotna w środku. Podawać na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Warzywne chili i sałata z awokado
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 38)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Ryż zasmażany z jajem i warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.