Hiszpański hot pot z królikiem

Przepis z programu W interesie mięsożercy
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 6550

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 królik

1 duży kawałek pancetty

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

1 hiszpańska cebula

2 liście laurowe

3 filiżanki bulionu drobiowego

odrobina octu

odrobina wytrawnego sherry np. Manzanilla

borowiki

szafran

tymianek

sól

pieprz

oliwa

ciasto drożdżowe

 

Przygotowanie:


Podziel królika na niewielkie porcje i przypraw je obficie solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej kawałki mięsa. Nie kładź wszystkich na raz, bo obniży się temperatura patelni i mięso zacznie się dusić. Pokrój pancettę w grube plastry, a następnie w kostkę. Przekręć porcje królika, żeby równomiernie się usmażyły. Zdejmij mięso i podsmaż drugą porcję wraz z boczkiem. Co jakiś czas zamieszaj. Gdy skórka zbrązowieje, przełóż mięso do naczynia do zapiekania. Pokrój seler naciowy, cebulę i marchewkę w plastry i usmaż je na wytopionym tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i dwa liście laurowe. Zamieszaj. Dodaj garść pokrojonych borowików. Polej wszystko odrobiną octu i Manzanillą. Dodaj bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej jeszcze trochę bulionu. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz, aż danie będzie złociste i chrupiące. Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw na kolejne 4 minuty do piekarnika. Po wyjęciu połam chlebek na kawałki i podawaj z gulaszem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Paprykarz z kurczaka
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska

skomentuj przepis

Sylvio

postów: 2

09.03.2012 21:02

CYTUJ

no tu sie chyba ktoś mocno pomylił z tym video do tego przepisu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.