Hiszpański hot pot z królikiem

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpański hot pot z królikiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 królik

1 duży kawałek pancetty

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

1 hiszpańska cebula

2 liście laurowe

3 filiżanki bulionu drobiowego

odrobina octu

odrobina wytrawnego sherry

borowiki

szafran

tymianek

sól

pieprz

oliwa

ciasto drożdżowe

 

 

Przygotowanie:


Podziel królika na niewielkie porcje i przypraw je obficie solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej kawałki mięsa. Nie kładź wszystkich na raz, bo obniży się temperatura patelni i mięso zacznie się dusić. Pokrój pancettę w grube plastry, a następnie w kostkę. Przekręć porcje królika, żeby równomiernie się usmażyły. Zdejmij mięso i podsmaż drugą porcję wraz z boczkiem. Co jakiś czas zamieszaj. Gdy skórka zbrązowieje, przełóż mięso do naczynia do zapiekania. Pokrój seler naciowy, cebulę i marchewkę w plastry i usmaż je na wytopionym tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i dwa liście laurowe. Zamieszaj. Dodaj garść pokrojonych borowików. Polej wszystko odrobiną octu i Manzanillą. Dodaj bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej jeszcze trochę bulionu. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz, aż danie będzie złociste i chrupiące. Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw na kolejne 4 minuty do piekarnika. Po wyjęciu połam chlebek na kawałki i podawaj z gulaszem.

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.