Jacques Pépin

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Przygotowanie

Natrzeć 4 dobrze opieczone kromki wiejskiego chleba dużym ząbkiem czosnku. Przekroić na pół dojrzały pomidor i wycisnąć sok z pestkami. Natrzeć energiczne pomidorem kromki, aby pokryć chleb miąższem. (Zrobić to tuż przed podaniem, bo pomidor zwilża tost). Skropić dobrej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia i posypać grubą solą, najlepiej morską. Podawać z plastrami szynki serrano, prosciutto lub kiełbasą chorizo. Do tej przystawki najlepiej pasuje wino Rioja.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.