Jacques Pépin

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Przygotowanie

Natrzeć 4 dobrze opieczone kromki wiejskiego chleba dużym ząbkiem czosnku. Przekroić na pół dojrzały pomidor i wycisnąć sok z pestkami. Natrzeć energiczne pomidorem kromki, aby pokryć chleb miąższem. (Zrobić to tuż przed podaniem, bo pomidor zwilża tost). Skropić dobrej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia i posypać grubą solą, najlepiej morską. Podawać z plastrami szynki serrano, prosciutto lub kiełbasą chorizo. Do tej przystawki najlepiej pasuje wino Rioja.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Palmiery z serem, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Serduszka z mozarelii
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.