Donna Dooher

Hiszpańska tortilla


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpańska tortilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Tortilla

2 ½ szklanki pokrojonych w plasterki ziemniaków

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

1 szklanka (250 ml) pokrojonej w 3 mm plasterki czerwonej cebuli

1 szklanka (250 ml) pokrojonej kiełbasy chorizo

8 jajek

1 łyżeczka (5 ml) posiekanego tymianku

½ łyżeczki (2 ml) tłuczonego pieprzu

2 łyżki stołowe (30 ml) oleju roślinnego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ziemniaki zalać zimną wodą, wsypać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę, zgasić ogień, odstawić na 5 minut, odcedzić – dzięki temu plasterki się nie połamią. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chorizo oraz cebulę, aż będzie miękka.

Ubić jajka z dodatkiem tymianku, soli i pieprzu. Wymieszać z ziemniakami, cebulą i kiełbasą.

Na patelni rozgrzać olej, aż zacznie dymić, wlać masę jajeczną, delikatnie potrząsnąć patelnią, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Wstawić do piekarnika, piec 25 – 30 minut. Wyłożyć na talerz. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.





Pikantny sos pomidorowy

¼ szklanki (60 ml) białego octu winnego

2 łyżki stołowe (30 ml) brązowego cukru

2 łyżeczki (10 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) tartego imbiru

1 łyżka stołowa (15 ml) roztartego czosnku

1 łyżeczka (5 ml) żółtych nasion gorczycy

1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka (5 ml) mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka (5 ml) pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki (2 ml) pasty curry

szczypta szafranu

¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek

4 szklanki (1 l) posiekanych pomidorów Roma

1 ½ szklanki (375 ml) soku pomidorowego



Przygotowanie

W stalowym garnku wymieszać ocet z cukrem i solą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty i zdjąć z ognia. W małej misce połączyć imbir, czosnek, gorczycę, pieprz, kmin, pieprz, pastę curry i szafran. W rondlu rozgrzać oliwę, aż zacznie dymić. Ostrożnie wrzucić przyprawy. Smażyć 2 minuty.

Wlać ocet, sok pomidorowy, wrzucić pomidory i gotować 20 minut.



© Donna Dooher

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.