Hinduski ser paneer

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Hinduski ser paneer
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 l pełnotłustego mleka

1 łyżeczka soli

60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

Doprowadź do wrzenie mleko z solą. Gdy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia, wlej sok z cytryny. Odstaw na ok. 15 minut. Durszlak wyłóż kilkakrotnie złożoną ściereczką z tetry, wlej płyn. Zwiąż i powieś nad miską, żeby przez kilka godzin obciekał. Rozwiń supeł, ale, ale pozostaw serze w ściereczce. Połóż na ser talerzu, przykryj drugim. Wstaw do lodówki i dociśnij słoikiem lub innym ciężarkiem. Zostaw na kilka godzin lub całą noc. Zdejmij ciężarek i talerz, rozwiń ser. Zajadaj paneer domowej roboty!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.