Marieta  Marecka

Herbatniki kakaowo-czekoladowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Herbatniki kakaowo-czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

230 g mąki pszennej

2 łyżki kakao

4 czubate łyżki kremu czekoladowego do pieczywa lub 160 g rozpuszczonej czekolady

6 łyżek cukru pudru

175 g dobrego, miękkiego masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników wyjdzie nam ok. 40 herbatników. Masło ucieramy w misce mikserem, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą jasną masę. Dodajemy kakao, sól, krem czekoladowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystko ładnie się połączy. Dosypujemy mąkę i ręką zagniatamy szybko ładne, lśniące ciasto, które po chwili zacznie odchodzić od rąk, będzie gładkie i przyjemne w dotyku. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej przez folię, bo ciasto jest bardzo delikatne i lekko klejące. Wycinamy najlepiej okrągłe kształty, bo podczas pieczenia lekko ciastka rozjeżdżają się na boki i trudno otrzymać kanciaste kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na blasze do przestygnięcia, po chwili możemy je przełożyć na kratkę, żeby ostygły całkowicie.

powrót

Podobne przepisy

Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.