Herbata po marokańsku

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Herbata po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

herbata „gunpowder” lub inna zielona

wrzątek

świeża mięta (liście

bez długich łodyżek)

cukier do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wsypać herbatę do dzbanka (3 łyżki na duży dzbanek, czyli 5-6 szklanek). Wlać pół filiżanki wrzątku. Pozostawić przez 10 sekund, żeby listki herbaty się rozwinęły. Wylać wodę. Dodać do dzbanka miętę i cukier. Napełnić dzbanek wrzątkiem. Zaparzać przez kilka minut (kto woli mocniejszą herbatę – może ją doprowadzić do wrzenia i na kilka minut odstawić). Nie mieszać. Rozlać napar do 3 - 4 szklanek. Wlać z powrotem do dzbanka, żeby smaki się przenikały.

powrót

Podobne przepisy

Ostry koktajl z ostrygami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Moscow mule
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Drink Kalkuta Mary
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Mleko kokosowe
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Ajran
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Poncz rumowy mamy Ainsleya
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

#Karollo

25.02.2011 09:19


Warszawa

CYTUJ

Zrobiłem sobie tą herbatę z zilonej cejlońskiej dilmah i wyszła super :) Uwielbiam takie eksperymenty ze smakiem :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.