Marta Dymek

Herbaciany sos BBQ


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

Herbaciany sos BBQ
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 suszonych śliwek

1 łyżka wędzonej herbaty lapsang

1 szklanka wrzątku

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

2 ziarna jałowca

5 goździków

3 cm świeżego imbiru

1 świeża papryczka chili, z pestkami

5 ząbków czosnku

gałązka rozmarynu

2 łyżki oleju

¼ szklanki whiskey

¼ szklanki cukru

½ szklanki dobrego keczupu

½ szklanki wody

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżeczki musztardy

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

W dużym kubku umieścić śliwki, dodać herbatę, a następnie zalać wszystko wrzątkiem. Przykryć spodeczkiem i parzyć przez 8 minut.
Po tym czasie wyjąć śliwki, a napar przecedzić przez sitko i nie wylewać.
Liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy.
Następnie sproszkowane dodać do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę oraz whiskey i wszystko podsmażać przez 2-3 minuty.
Kiedy alkohol odparuje, dodać pozostałe składniki oraz herbaciany napar. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przelać do słoików.
Można marynować w nim składniki na grilla lub podawać jako sos do gotowych potraw.
Przechowywać w lodówce do 14 dni.

powrót

Podobne przepisy

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.