Herbaciane gruszki z imbirem i cytryną

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Herbaciane gruszki z imbirem i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki wody

½ litra zielonej herbaty

skórka z 2 cytryn obrana obieraczką (bez białej gorzkiej warstwy) i wyciśnięty sok

kawałek świeżego imbiru dł. 5 cm

obrany i pokrojony w talarki

1½ szklanki cukru

3 łyżki miodu

4 twarde niewielkie gruszki

obrane

przekrojone na pół

bez gniazd nasiennych

 

 

Przygotowanie:


Zagrzej wodę w dużym rondlu, dolej herbatę i sok z cytryny, dodaj skórkę oraz imbir oraz cukier i miód. Włóż połówki gruszek do płynu. Przykryj powierzchnię pergaminem (po to, by wrzątek opływał delikatnie całe owoce – inaczej nie będą całkowicie zanurzone) i poszetuj (gotuj w gorącej, ale nie wrzącej wodzie) przez 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i zostaw gruszki pod przykryciem, aż ostygną. Wyjmij owoce z garnka, przecedź płyn i zredukuj go do konsystencji syropu. Podawaj połówki gruszek w pucharkach, polane syropem.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.