Herbaciane gruszki z imbirem i cytryną

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Herbaciane gruszki z imbirem i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki wody

½ litra zielonej herbaty

skórka z 2 cytryn obrana obieraczką (bez białej gorzkiej warstwy) i wyciśnięty sok

kawałek świeżego imbiru dł. 5 cm

obrany i pokrojony w talarki

1½ szklanki cukru

3 łyżki miodu

4 twarde niewielkie gruszki

obrane

przekrojone na pół

bez gniazd nasiennych

 

 

Przygotowanie:


Zagrzej wodę w dużym rondlu, dolej herbatę i sok z cytryny, dodaj skórkę oraz imbir oraz cukier i miód. Włóż połówki gruszek do płynu. Przykryj powierzchnię pergaminem (po to, by wrzątek opływał delikatnie całe owoce – inaczej nie będą całkowicie zanurzone) i poszetuj (gotuj w gorącej, ale nie wrzącej wodzie) przez 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i zostaw gruszki pod przykryciem, aż ostygną. Wyjmij owoce z garnka, przecedź płyn i zredukuj go do konsystencji syropu. Podawaj połówki gruszek w pucharkach, polane syropem.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.