Antony Worrall Thompson

Harira wegetariańska


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Harira wegetariańska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g suchej ciecierzycy (należy ją namoczyć na noc)

1 kostka rosołowa warzywna

4 szklanki wody

1 pęczek świeżej kolendry

posiekanej

1 pęczek karbowanej pietruszki

posiekanej

1 pęczek świeżej mięty

posiekanej

225 g dyni w kawałkach

225 g cukini

pokrojonej na kawałki

225 g pomidorów

bez skórki i bez pestek

pokrojonych na małe kawałki

2 łagodne cebule

posiekane

łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka imbiru w proszku

łyżeczka mielonego kminu

łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

łyżeczka soli morskiej

2 łyżki mąki pszennej

2 cytryny

2 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Osączyć ciecierzycę i włożyć do dużego garnka z wywarem warzywnym (z kostki). Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę, lub aż ciecierzyca zmięknie. Dodać pokrojoną dynię, cukinię i pomidory. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić cebulkę, dodając kurkumę, cynamon, kmin, pieprz i imbir. Dolać więcej oliwy, smażyć na małym ogniu, posypać mąką, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez dwie minuty. Na patelnię wlać 2-3 chochelki wywaru warzywnego. Wlewając, mieszać, aby nie było grudek. Mieszając, wlać zawartość patelni do garnka z warzywami. Gotować, mieszając, na małym ogniu przez 2-3 minuty, by pozbyć się mącznego posmaku.
Dodać sok z cytryny i posiekane zioła, posolić do smaku. Zupę podawać bardzo gorącą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 10

11.10.2017 12:40

CYTUJ

Bulion wcale nie musi być z kostki by było szybko i smacznie. Ja używam bulionu warzywnego od Krakusa - fajny, domowy smak bez konserwantów i innych sztucznych dodatków i pewność wegetariańśkiego składu!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.