Si King

Harira - marokańska zupa


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Harira - marokańska zupa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy

300 g krzyżówki wołowej

pokrojonej na małe kawałki

1 posiekana cebula

2 drobno pokrojone gałązki selera naciowego

2 marchewki

pokrojone na małe kawałki

100 g czerwonej soczewicy

100 g zielonej soczewicy

100 g ryżu

2 roztarte ząbki czosnku

1 łyżeczka cynamonu

spora szczypta szafranu

3 łyżeczki mielonego kminu

puszka (400 g) ciecierzycy

przepłukanej i odsączonej

200 g pomidorów z puszki

pokrojonych

2 litry bulionu wołowego

100 g wermiszelu

150 g fasolki szparagowej

pokrojonej na półtoracentymetrowe kawałki

sok z połówki cytryny

pęczek świeżej kolendry (posiekać)

pęczek natki pietruszki (posiekać)

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu rozgrzać połowę oliwy i na dużym ogniu obsmażyć mięso na rumiano, następnie wyjąć je i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, seler i marchewki, aż zmiękną. Wyjąć z rondla i odłożyć. Wlać resztę oliwy i wsypać oba rodzaje soczewicy i ryż, dodać czosnek, cynamon, szafran i mielony kmin. Włożyć ciecierzycę i pomidory, wlać bulion, dodać obsmażone mięso i warzywa, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Dodać wermiszel i fasolkę szparagową, wymieszać. Po pięciu minutach wcisnąć sok z cytryny i dodać kolendrę i natkę pietruszki. Podawać z ciepłym chlebem, miseczką daktyli i miseczką harissy.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pieczonej  papryki z ziołami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.