Lucinda Scala  Quinn

Hamburgery


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe

Hamburgery
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 bułek hamburgerowych

1 łyżka masła

sól

świeżo mielony pieprz

kilogram mielonej wołowiny podzielonej na 6 uformowanych kotletów

1 łyżka sosu Worcestershire (dowolnie)

6 plasterków łagodnego cheddara

½ czerwonej cebuli

cienko pokrojonej (ok. ½ szklanki)

2 łyżki majonezu

keczup (dowolnie)

musztarda (dowolnie)

3 pokrojone liście sałaty

3 ogórki konserwowe

pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przekroić bułki na połowy i ułożyć przekrojoną stroną do góry w brytfance. Posmarować masłem. Rozgrzać dużą patelnię na silnym ogniu. Posypać kotlety solą i pieprzem. Ułożyć na patelni tak, by się nie stykały, i smażyć 4-6 minut (zależnie od grubości), nie obracając ani nie przesuwając. Obrócić i smażyć kolejne 4-6 minut. Można polać sosem Worcestershire na 2 minuty przed końcem smażenia (jeśli mięso jest gorszego gatunku lub brakuje keczupu). Minutę przed końcem smażenia położyć na każdym kotlecie plasterek sera. Przykryć patelnię i poczekać, aż ser się rozpuści. Przełożyć kotlety na talerz, żeby odpoczęły chwilę przed włożeniem do bułki. Przez ten czas opiec przekrojone bułki (1 do 5 minut) tak, by były złociste i chrupiące od strony przecięcia, a miękkie od zewnątrz. Posmarować bułki majonezem. Włożyć kotlety, posmarować keczupem i musztardą, do smaku. Nałożyć sałatę i inne dodatki. Przykryć wierzchem bułki. Podawać natychmiast z piklami.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.