Roger Mooking

Hamburgery z jagnięciną i przyprawą pięć smaków


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Hamburgery z jagnięciną i przyprawą pięć smaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Kotlety jagnięce:

1 kg mielonej jagnięciny

1 posiekana szalotka

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka przyprawy „Pięć smaków”

1 żółtko

½ łyżeczki mielonego imbiru

sól

pieprz



Hamburgery:

4 bułki

1 pokrojony w plastry, dojrzały pomidor

sos aioli z przyprawą „Pięć smaków”

ogórkowy dodatek



Sos aioli z przyprawą pięć smaków:

½ szklanki majonezu

sok z 1 limonki

2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”



Ogórkowy dodatek

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka oleju roślinnego

½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę

1 czerwone chilli, pozbawione nasion, posiekane

¼ szklanki octu z białego wina

¼ szklanki cukru

1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w kostkę

½ pęczka mięty – same liście, posiekane

sól





Kotlety jagnięce:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj 4 hamburgery (250 g każdy). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Niech smaki się przegryzą. Podgrzej grill. Grilluj kotlety aż będą gotowe.



Sos aioli z przyprawą pięć smaków:

W misce wymieszaj majonez, sok z limonki i przyprawę pięć smaków. Wstaw do lodówki.



Ogórkowy dodatek:

Na średnim lub dużym ogniu podsmaż ziarna kolendry. Dodaj olej. Smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj chilli i zamieszaj. Dodaj ocet z białego wina. Dodaj cukier, zamieszaj i zaczekaj, aż się rozpuści.

Dodaj ogórka, duś od 5 do 7 minut na średnim ogniu. Odparowuj, aż otrzymasz lekką glazurę. Dopraw solą i ostudź. Dodaj miętę. Wymieszaj.



Hamburgery:

Podpiecz bułki na grillu. Nałóż kotlety, sos aioli z przyprawą pięć smaków, ogórkowy dodatek i pokrojonego pomidora.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".















powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.