Halibut ze zrumienionym masłem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Halibut ze zrumienionym masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Ciecierzyca:

150 g ciecierzycy

1 cebula

1 liść laurowy

3 łyżki oliwy

2 posiekane ząbki czosnku

sól i pieprz

pół miarki zielonych oliwek bez pestek

garść posiekanej natki pietruszki

sok i skórka z 1 cytryny



Namoczyć ciecierzycę przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć i przelać, włożyć do garnka z cebulą i liściem laurowym. Zalać składniki wodą, na tyle, żeby nie wystawały. Zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości, ok. 45 minut. Odsączyć, wyjąć cebulę i liść laurowy.

Rozgrzać oliwę i lekko przesmażyć czosnek, przez ok. pół minuty. Dodać ciecierzycę, sól i pieprz, do podgrzania. Miejscami rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, pozostawiając część ciecierzycy w całości. Zdjąć z gazu, wmieszać oliwki, pietruszkę i skórkę z cytryny. Dodać soku cytrynowego do smaku. Skropić oliwą z pierwszego tłoczenia. Podawać jako bazę do ryby bądź drobiu.



Marchewka:

8 cienkich marchewek

oliwa

2 łyżki lekko pokruszonych ziaren kminu

sól i pieprz



Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Przekroić marchewki wzdłuż, pozostawiając trochę naci. Wrzucić na blachę z oliwą, pokruszonym kminem, solą i pieprzem. Zapiekać, aż marchewki zmiękną i będą miały złociste brzegi, zazwyczaj przez ok. pół godziny. Powinny mieć lekko chrupiący wierzch.



Halibut:

125 g niesolonego masła

sok z cytryny

2 łyżki oliwy

4 filety z halibuta po ok. 100 g

sól i pieprz



Roztopić masło i smażyć, aż zbrązowieje i zacznie się pienić. Wkropić soku z cytryny i odstawić.

Rozgrzać oliwę na patelni. Przyprawić filety z obu stron, położyć na patelnię i smażyć 4 minuty. Odwrócić, przykryć i smażyć jeszcze 4 – 6 minut. Podawać skropione brązowym masłem.



Prezentacja:

Nałożyć na półmisek stosik pokruszonej ciecierzycy z oliwkami. Ułożyć na nim rybę i przybrać marchewką.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Łosoś pieczony powoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.