Roger Mooking

Halibut z szafranem w paczuszkach z ryżem szafranowym i smażonymi papryczkami


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Halibut z szafranem w paczuszkach z ryżem szafranowym i smażonymi papryczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szafranowa herbata:

1 łyżka białego wina

2 łyżeczka szafranu



Halibut z szafranem:

4 (150-200 g) filety z halibuta bez skóry

szafranowa herbata

1 łyżka masła

1½ łyżki kaparów, opłukanych i wysuszonych

2 marchewki, pokrojone w plasterki

skórka i sok z 1 pomarańczy

¼ szklanki białego wina

1 pęczek szczypioru młodej cebuli siedmiolatki (cebuli japońskiej), szczypior (1/3 długości) posiekany do przybrania, część środkowa (1/3 długości) pozostawiona w całości, część biała pozostawiona do ryżu

sól



Ryż zabarwiony szafranem

1 łyżka masła

białe części cebuli siedmiolatki, posiekane i rozgniecione

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 łyżeczka szafranu

2 szklanki ryżu preparowanego termicznie

4 szklanki wody

sól



Smażone papryczki:

2 łyżki oliwy

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 posiekana, zielona papryczka chilli

1 czerwona papryka, pokrojona sposobem Julienne

1 pomarańczowa papryka, pokrojona sposobem Julienne

1 żółta papryka, pokrojona sposobem Julienne

¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki

skórka i sok z 1 cytryny

sól



Szafranowa herbata:

Dodać szafran do białego wina i odstawić na 10 minut.



Paczuszki halibuta z szafranem:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Rozłożyć filety na talerzu, na każdym położyć kilka nitek szafranu z herbaty szafranowej, wstawić do lodówki na 15-20 minut. Na patelnię wlać pozostałą część herbaty szafranowej, wrzucić kapary, marchewki, skórkę i sok z pomarańczy i wlać białe wino. Doprowadzić do wrzenia, gotować mniej więcej 2 minuty, aż marchewki lekko zmiękną. Dodać masło, doprawić solą, zamieszać i odstawić. Przygotować 4 kawałki pergaminu lub folii do owinięcia filetów.

Rozłożyć cały szczypior na środku pergaminu. Ułożyć na wierzchu warstwę sosu marchewkowego. Doprawić filet halibuta solą i pieprzem, ułożyć na marchewkowym sosie. Pozostałym sosem polać rybę, zagiąć krawędzie i utworzyć paczuszkę. Rozłożyć paczuszki na blasze, wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut, do czasu upieczenia ryby. Po upieczeniu otworzyć paczuszki i posypać posiekanym szczypiorkiem.



Ryż z szafranem:

W garnku roztopić masło (średnia temperatura), dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szafran i zamieszać. Dodać ryż i zamieszać do całkowitego wymieszania się ryżu i szafranu. Dodać wodę, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na lekkim ogniu przez 25 minut. Doprawić solą.



Smażone papryczki:

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, na średnim ogniu zeszklić czosnek i zieloną papryczkę chilli.

Dodać resztę papryczek i szybko smażyć przez minutę. Dodać czerwoną cebulę, skórkę cytryny i podsmażać, aż staną się jędrne. Zdjąć z ognia, doprawić solą, skropić sokiem z cytryny i pozostałą łyżką oliwy.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".





powrót

Podobne przepisy

Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.