Marieta  Marecka

Halibut z musztardą na cytrusach z kaszą, soczewicą i szparagami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Halibut z musztardą na cytrusach z kaszą, soczewicą i szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

ok. 800 g fileta z halibuta

1 różowy grapefruit

1 limonka

1 pomarańcza + 1 na sok

1 łyżka musztardy francuskiej

2 łyżki oliwy

2-3 łyżki miodu

1 szklanka kaszy jęczmiennej

1 szklanka soczewicy czarnej lub brązowej

nać pietruszki

½ pęczka szparagów

2 łyżki oleju kokosowego

4-5 rzodkiewek

1 ząbek czosnku

sok z cytryny

sól

pieprz

różne kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

Kaszę i soczewicę gotujemy osobno, aż zmiękną. Następnie odcedzamy i łączymy.
Szparagi obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przesmażamy krótko na oleju kokosowym. Przekładamy razem z olejem do kaszy z soczewicą.
Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawiamy solą, pieprzem skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Halibuta osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy ości i skóry.
Musztardę mieszamy z sokiem z jednej pomarańczy, miodem i łyżką oliwy. Pozostałe cytrusy kroimy w plastry i układamy je w naczyniu do zapiekania.
Halibuta kroimy na mniejsze porcje, przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardową marynatą. Układamy na owocach i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Na porcji kaszy z soczewicą układamy porcję halibuta. Dekorujemy kiełkami.

powrót

Podobne przepisy

Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.