Agnieszka Kręglicka

Halibut w sosie estragonowo-pomarańczowym


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Halibut w sosie estragonowo-pomarańczowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 grubych filetów z halibuta

1 łyżka mąki

łyżka wytrawnego białego wermutu

1/2 szklanki soku pomarańczowego

1/2 szklanki soku grejpfrutowego

łyżka musztardy Dijon

cząstki pomarańczy

świeży estragon

masło

śmietanka

sól

pieprz

cukier

 

Przygotowanie:

Sok pomarańczowy, grejpfrutowy i wermut gotować na małym ogniu w stalowym garnku. Kiedy płyn bardzo mocno odparuje dodać do niego łyżkę musztardy, dobrze wymieszać i połączyć ze śmietanką kremówką. Zostawić sos na małym ogniu, by zgęstniał. Rybę posolić, posypać pieprzem i mąką. Zrumienić rybę na maśle. Wlać sos na patelnię i chwilę gotować razem, aż ryba będzie gotowa, dodać świeży estragon, uzupełnić przyprawy. Dodać cząstki pomarańczy do sosu by się zagrzały.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.