Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Rzodkiewki i groszek:

2 łyżki masła

2 pączki rzodkiewek (ok. 450 g) w ćwiartkach lub plasterkach

2 miarki świeżo wyłuskanego groszku

sól i pieprz

2 cienko pokrojone dymki

obfita garść posiekanego koperku

 

Ryba i sos:

8 dużych liści kruchej sałaty

sól i pieprz

4 filety halibuta po 110 g

3 posiekane łodyżki kopru

szalotka

pół ząbka czosnku

pół miarki białego wina

1,25 miarki bulionu drobiowego

1,25 miarki śmietany

2 łyżki masła

sól i pieprz

sok cytrynowy

pokrojone łodyżki koperku do przybrania

 

Przygotowanie:

Roztopić masło na patelni i lekko przesmażyć rzodkiewkę. Dodać groszek i ćwierć miarki wody. Dosmażyć groszek i rzodkiewki do miękkości. Przyprawić, posypać koperkiem i dymką.
Ryba: wrzucić sałatę na kilka sekund do wrzątku. Wyjąć i natychmiast przełożyć do lodowatej wody. Ułożyć na ręczniczkach do odsączenia, osuszyć. Wyciąć twarde części. Ułożyć paski sałaty na zakładkę na desce. Położyć na nich filet. Przyprawić i owinąć sałatą, tak żeby końcówki filetu były widoczne. Przygotować pozostałe trzy porcje i odłożyć.
Sos: wrzucić łodyżki koperku, szalotkę, czosnek do rondelka, zalać bulionem i winem. Wygotować o 2/3 objętości. Odsączyć, przełożyć do czystego rondelka. Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu do gęstości sosu, ok. 5 minut. Zdjąć z gazu. Wmieszać po kawałku masło. Doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem cytrynowym. Umieścić zawinięte filety w bambusowym parowniku nad rondlem z wrzątkiem. Parować rybę do miękkości, ok. 10 minut. Podawać z sosem we wspólnej sosjerce, najlepiej na łożu z rzodkiewki i groszku.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Grawlax z łososia z buraczkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

liliu

postów: 17

09.03.2013 17:16

CYTUJ

Rybę zrobiłam inną, ale groszek z rzodkiewką jest świetny!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.