David Gaboriaud

Halibut na parze w sosie pomidorowym


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 236

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kawałki świeżego halibuta

8 soczystych i grubych pomidorów (poza sezonem użyj pomidorów pelatti z puszki)

2 łyżki kaparów

8 filecików anchois

4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w grube kawałki

garść czarnych oliwek

250 ml białego wytrawnego wina

świeże liście bazylii

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

W garnku na oliwie z oliwek podsmażaj fileciki anchois przez 2-3 minuty.
Dodaj kapary, czosnek i czarne oliwki. Podsmażaj jeszcze chwilę, aż poczujesz zapach wszystkich składników, wtedy dodaj pomidory (świeże lub z puszki), wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie na wolnym ogniu duś przez 10 minut.
Wlej wino, wymieszaj, duś kolejne 15 minut.
Kawałki halibuta dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą. Nad garnkiem z gotującą się wodą połóż kratkę, a na niej wyłóż kawałki halibuta. Przykryj pokrywką i gotuj na parze około 12-15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy halibut jest gotowy.
Ściągnij kratkę z halibutem. Do garnka z sosem dodaj świeże liście bazylii i dopraw do smaku.
Przełóż sos do głębokiego talerza i zanurz w nim halibuta. Udekoruj liśćmi bazylii.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.