Piotr Przykaza

Gyutataki


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Gyutataki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 - 300 g ogona z polędwicy wołowej (końcówka batona polędwicy)

czarny pieprz młotkowany (jeśli ostry zalecam rozwagę)

100 ml japońskiego wina Mirin

200 ml białego wytrawnego wina

ok. 50 ml sosu sojowego

20 - 30 g marynowanego imbiru

 

Przygotowanie:

Polędwicę smażyć na bardzo gorącej patelni i niewielkiej ilości oleju z każdej strony; w sumie około 5 minut. Zalać japońskim winem Marin, sosem sojowym i białym wytrawnym winem. Dodać marynowany imbir 20-30 g. Gotować mięso ze wszystkich stron około 7 minut (w zależności od grubości polędwicy). Wystygnięte mięso z sosem włożyć do lodówki razem z marynatą. Można jeść od razu, ale najlepsze jest po 12 godzinach.

powrót

skomentuj przepis

#enosz

16.12.2011 17:57


warsaw

CYTUJ

Wino Marin to inaczej Mirin - słodka sake

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.