Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 4473

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg miękkiego białego twarogu - najlepiej tłustego

ok. 3/4 szkl. mąki pszennej (ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza - to zależy od wilgotności sera i wielkości jajka) + kilka łyżek do posypania stolnicy

1 - 2 jajka

ok. 300 g czarnych jagód - mogą być mrożone

kilka łyżek cukru

najlepiej grubego trzcinowego

2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka z owocu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

kilka łyżek dość gęstego, ale lekko płynnego jogurtu naturalnego albo śmietany, jak kto woli

 

 

 

Przygotowanie:

Jagody, świeże albo mrożone - jakie mam - wsypuję do rondelka, dodaję sok z cytryny i łyżkę cukru. Duszę kilka minut na małym ogniu aż się rozpadną - mają tylko lekko bulgotać. Twaróg mielę, wbijam jajko, mieszam dokładnie i zagniatam ciasto stopniowo dosypując mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiazdki, wycinam kluski. Resztki ciasta ponownie zagniatam, rozwałkowuję i wykrawam - nic się nie marnuje. Wycięte kluski delikatnie wkładam do osolonego wrzątku, mieszam najlepiej drewnianą łyżką, aby się nie posklejały, gotuję jakieś 3 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję łyżką cedzakową i osączam. Na spód talerza wylewam porcję sosu jagodowego, skrapiam niewielką ilością jogurtu. Układam delikatnie gwiazdki kluskowe, znów skrapiam jogurtem. Wierzch oprószam cukrem i mielonym cynamonem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.