Gwiazda z nadziewanych bułeczek

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gwiazda z nadziewanych bułeczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Bułki

500g mąki pszennej (typ 480)

100g masła

(lub oliwy Extra Vergine)

50g cukru

35g drożdży piwnych

7g soli

20 ml wody

jajo



Farsz nicejski

70g zielonej fasolki

70g ziemniaków

70g pomidorów

łyżka kaparów

4 lub 5 zielonych

i czarnych oliwek bez pestek

50g tuńczyka w oliwie

filet solonego anchois

2 łyżki oliwy Extra Vergine

łyżka octu z białego wina

sól i pieprz



Farsz oliwkowy

150g sera robiola

70g zielonych oliwek bez pestek

5 suszonych pomidorów

łyżka majonezu

łyżka soku z cytryny

sól i pieprz



Farsz orzechowy

130g sera gorgonzola

80g sera mascarpone

łyżka orzechów włoskich



Przygotowanie

Przesiewamy mąkę na stolnicę i formujemy w kopczyk, dodajemy cukier i do środka rozkruszone drożdże piwne, wlewamy niewielką ilość wody i rozpuszczamy drożdże; mieszamy z niewielką ilością mąki, dodajemy masło w kawałkach i sól. Mieszamy składniki, dodając pozostałą wodę; wyrabiamy ciasto, składamy na pół i rękami toczymy w kierunku zewnętrznym (tworząc wałeczek) przez 10 minut (nie ugniatamy i uważamy, żeby ciasto się nie rozerwało), aż otrzymamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 50-60 minut. Z ciasta formujemy wiele kulek o średnicy 2-3 centymetrów, układamy na brytfannie na kształt gwiazdy, utrzymując odstępy pomiędzy bułeczkami, i smarujemy jajkiem, lekko rozmieszanym widelcem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy gwiazdę w piekarniku nagrzanym do temperatury 230° Celsjusza 10-12 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Nożem o długim ostrzu w ząbki przekrawamy poziomo gwiazdę z bulek, z jednej części wydrążamy miąższ i nakładamy przygotowane farsze w kolejności według gustu. Przykrywamy drugą częścią gwiazdy z bułeczek i lekko ugniatamy.



Farsz nicejski:

Zieloną fasolkę oczyszczamy z końcówek, włókien, myjemy i kroimy na małe kawałki; ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę; pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, zdejmujemy skórkę i usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Grubo kroimy tuńczyka, siekamy kapary, dokładnie myjemy anchois i kroimy razem z oliwkami. Gotujemy osobno fasolkę i ziemniaki, odcedzamy, studzimy i przekładamy do miseczki; dodajemy pomidory, kapary i oliwki, tuńczyka i anchois; doprawiamy oliwą, octem i szczyptą soli i pieprzu i mieszamy.



Farsz oliwkowy:

W miseczce mieszamy ser robiola, chwilę ucieramy drewnianą łyżką, dodajemy grubo pokrojone oliwki, suszone pomidory, majonez i sok z cytryny, mieszamy składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Farsz orzechowy:

Dzielimy na małe kawałki ser gorgonzola i wkładamy do miseczki, dodajemy mascarpone i mieszamy drewnianą łyżką, aż otrzymamy gładką masę, i na koniec dodajemy posiekane orzechy.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.