Gurami smażony w całości

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Gurami smażony w całości
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 gurami (600-700 g) patroszony

z łuskami

1 litr oleju roślinnego do smażenia

3 gałązki kolendry

 

 

Przygotowanie:


W rondelku połączyć sos rybny, cukier, ocet i wodę, wstawić na mały ogień, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki, odstawić do wystygnięcia. Dodać czosnek, chili i imbir, odstawić. W dużym woku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ostrożnie zsunąć rybę do gorącego oleju, smażyć na dużym ogniu 5 minut. Wyłożyć rybę na półmisek, polać czterema łyżkami sosu, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.