Agnieszka Kręglicka

Guo tie - pierożki z wieprzowiną i krewetkami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Guo tie - pierożki z wieprzowiną i krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

0,5 kg mąki

2 łyżki oleju

Nadzienie

250 g posiekanych surowych krewetek koktajlowych

250 g mielonej wieprzowiny

1 cebula pokrojona w kostkę

po łyżce: sosu sojowego, oleju sezamowego, wina ryżowego

po łyżeczce: tartego korzenia imbiru, posiekanego szczypioru

Przygotowanie:

Składniki farszu wymieszać. Można stosować samą wieprzowinę lub same krewetki lub zastąpić wieprzowinę kurczakiem.

Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z mięsnym nadzieniem.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić surowe pierogi od spodu, zalać gorącą wodą lub rosołem i dusić pod przykryciem, aż będą gotowe. Podawać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Argentyńskie pierożki z wołowiną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pierożki z ciasta filo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pierożki na parze z rybą i imbirem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.