Gary  Rhodes

Gulasz z wołowiny


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Gulasz z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g wołowiny do duszenia

sól i pieprz

100 g smalcu wołowego

4 duże cebule

1 ząbek czosnku

1 gałązka tymianku

25 g masła

½ butelki czerwonego wina (można pominąć)

1,75 litra jus (osobny przepis) albo gotowego sosu

6 marchewek

6 łodyg selera naciowego

4 duże ziemniaki

350 g małych pieczarek

 

 

Przygotowanie:


Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę 2,5 cm. Stopić smalec na patelni i obsmażyć mięso na rumiano. Osączyć mięso na durszlaku. Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Pokroić seler na kawałki. Oczyścić grzyby. Obrać czosnek. W dużym garnku stopić masło, wrzucić grzyby i podsmażyć. Dorzucić cebulę, marchew i seler, wymieszać. Dodać tymianek i zmiażdżony czosnek. Zamieszać i smażyć kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wlać czerwone wino i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o dwie trzecie. Wlać jus i wymieszać. Dodać mięso, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 – 2 godzin, szumując od czasu do czasu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w osolonym wrzątku 15 minut i odcedzić. Dodać do gulaszu 10 minut przed końcem gotowania i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Chili z mięsa mielonego i fasoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.