Gary  Rhodes

Gulasz z wołowiny


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Gulasz z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g wołowiny do duszenia

sól i pieprz

100 g smalcu wołowego

4 duże cebule

1 ząbek czosnku

1 gałązka tymianku

25 g masła

½ butelki czerwonego wina (można pominąć)

1,75 litra jus (osobny przepis) albo gotowego sosu

6 marchewek

6 łodyg selera naciowego

4 duże ziemniaki

350 g małych pieczarek

 

 

Przygotowanie:


Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę 2,5 cm. Stopić smalec na patelni i obsmażyć mięso na rumiano. Osączyć mięso na durszlaku. Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Pokroić seler na kawałki. Oczyścić grzyby. Obrać czosnek. W dużym garnku stopić masło, wrzucić grzyby i podsmażyć. Dorzucić cebulę, marchew i seler, wymieszać. Dodać tymianek i zmiażdżony czosnek. Zamieszać i smażyć kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wlać czerwone wino i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o dwie trzecie. Wlać jus i wymieszać. Dodać mięso, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 – 2 godzin, szumując od czasu do czasu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w osolonym wrzątku 15 minut i odcedzić. Dodać do gulaszu 10 minut przed końcem gotowania i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.