Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Gulasz z wołowiny

Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:



Składniki
900 g wołowiny do duszenia
sól i pieprz
100 g smalcu wołowego
4 duże cebule
1 ząbek czosnku
1 gałązka tymianku
25 g masła
½ butelki czerwonego wina (można pominąć)
1,75 litra jus (osobny przepis) albo gotowego sosu
6 marchewek
6 łodyg selera naciowego
4 duże ziemniaki
350 g małych pieczarek

Knedliki
1 cebula
4 plasterki wędzonego boczku
1 łyżeczka świeżego tymianku
25 g masła
100 g kasztanów jadalnych, ugotowanych i obranych ze skóry (można pominąć)
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g łoju
150 ml wody
bulion z kurczaka lub woda

Przygotowanie
Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę 2,5 cm. Stopić smalec na patelni i obsmażyć mięso na rumiano. Osączyć mięso na durszlaku. Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Pokroić seler na kawałki. Oczyścić grzyby. Obrać czosnek. W dużym garnku stopić masło, wrzucić grzyby i podsmażyć. Dorzucić cebulę, marchew i seler, wymieszać. Dodać tymianek i zmiażdżony czosnek. Zamieszać i smażyć kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wlać czerwone wino i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o dwie trzecie. Wlać jus i wymieszać. Dodać mięso, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 – 2 godzin, szumując od czasu do czasu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w osolonym wrzątku 15 minut i odcedzić. Dodać do gulaszu 10 minut przed końcem gotowania i wymieszać.

Knedliki: cebulę obrać i drobno posiekać. Pokroić boczek w kostkę. Zeszklić na maśle cebulę wraz z boczkiem i tymiankiem. Dodać posiekane kasztany, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Drobno posiekać łój. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i łojem. Dodać szczyptę soli i cebulę z boczkiem i dodając wodę, wymieszać na ciasto. Uformować z ciasta kulki o średnicy 2,5 – 4 cm. Zagotować bulion lub wodę, wrzucić knedliki i gotować 20 minut. Rozłożyć gulasz na talerze, dołożyć po 2 knedliki i podawać.

© Gary Rhodes

skomentuj przepis >>