Gary  Rhodes

Gulasz z wołowiny

Gary Rhodes
Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Gulasz z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


900 g wołowiny do duszenia
sól i pieprz
100 g smalcu wołowego
4 duże cebule
1 ząbek czosnku
1 gałązka tymianku
25 g masła
½ butelki czerwonego wina (można pominąć)
1,75 litra jus (osobny przepis) albo gotowego sosu
6 marchewek
6 łodyg selera naciowego
4 duże ziemniaki
350 g małych pieczarek

Przygotowanie:


Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę 2,5 cm. Stopić smalec na patelni i obsmażyć mięso na rumiano. Osączyć mięso na durszlaku. Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Pokroić seler na kawałki. Oczyścić grzyby. Obrać czosnek. W dużym garnku stopić masło, wrzucić grzyby i podsmażyć. Dorzucić cebulę, marchew i seler, wymieszać. Dodać tymianek i zmiażdżony czosnek. Zamieszać i smażyć kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wlać czerwone wino i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o dwie trzecie. Wlać jus i wymieszać. Dodać mięso, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 – 2 godzin, szumując od czasu do czasu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w osolonym wrzątku 15 minut i odcedzić. Dodać do gulaszu 10 minut przed końcem gotowania i wymieszać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.