Gulasz z wołowiny i pieczarek

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Gulasz z wołowiny i pieczarek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 kg wołowiny (rozbratel) bez kości, pokrojonej w kostkę

175 g suszonych prawdziwków moczonych przez 30 min w 750 ml letniej wodzie albo 450 g świeżych prawdziwków

70 g boczku

25 g masła lub oliwy

1 średnia cebula, drobno posiekana

2 duże, rozgniecione ząbki czosnku

1 duża łyżeczka świeżych liści szałwii

¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

½ łyżki mąki

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

150 ml słodkiej sherry albo marsali

4 pomidory

750 ml płynu z moczenia prawdziwków

sok z ½ cytryny

1 łyżka stołowa posiekanej natki

250 ml czerwonego wina

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Rozgrzej kociołek nad ogniem (albo rondel na kuchni), wrzuć masło albo wlej olej. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wrzuć do kociołka. Dodaj boczek i podsmaż na brązowo na małym ogniu. Dodaj cebulę, smaż na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty. Dorzuć czosnek. Starannie wymieszaj. Posyp mąką, wymieszaj, smaż przez 2-3 minuty, aż mąka wchłonie tłuszcz. Dodaj szałwię, gałkę muszkatołową i prawdziwki, wymieszaj. Dolej wszystkie płyny poza sokiem z cytryny. Następnie dorzuć pomidory. Doprowadź do wrzenia, duś na małym ogniu przez 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Odkryj, wsyp natkę, wlej sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 3

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.