Gulasz z owoców morza

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Gulasz z owoców morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


oliwa

1 czerwona cebula

2 łodygi selera naciowego

1 fenkuł

1 ząbek czosnku

1 suszona papryczka guajillo

3 – 4 pomidory

400 ml białego wina (np. pinot grigio)

500 g filetów z ryby (np. dorsz, żabnica)

200 g małży

200 g sercówek

4 duże nieobrane krewetki

2 świeże łagodne papryczki chilli

garść natki pietruszki

sól i świeżo zmielony pieprz





Przygotowanie:

1. Małże i sercówki opłukać i oczyścić z bisioru.

2. Cebulę obrać i pokroić na cienkie ćwierćplasterki. Seler posiekać. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebulę i seler, posolić, zamieszać, chwilę smażyć, dodać całe guajillo. Fenkuł przekroić na pół, usunąć głąb i posiekać (nać zachować), czosnek obrać i drobno posiekać, dorzucić oba składniki do garnka. Smażyć 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

3. Pomidory pokroić w kostkę. Zwiększyć ogień pod garnkiem, wrzucić pomidory i wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty na małym ogniu.

4. Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Włożyć rybę, małże i krewetki do garnka, lekko przemieszać, przykryć i gotować 5 minut na małym ogniu.

5. Świeże chilli drobno posiekać i zmieszać z pół szklanki oliwy w miseczce, odstawić na chwilę. Nać pietruszki i fenkułu posiekać. Rozłożyć potrawę na talerze (wyrzucić małże, które się nie otworzą), posypać nacią, polać oliwą z chilli i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.