Gulasz z ośmiornicy

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Gulasz z ośmiornicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 grubo pokrojone marchewki

2 grubo posiekane duże cebule

2 pory grubo pokrojone

2 ząbki czosnku grubo pokrojone

butelka czerwonego wina

najlepiej z Bordeaux

500 g oczyszczonej ośmiornicy

1 ziemniak

obrany

puszka pomidorów bez skórki

3 łodyżki tymianku

1 łodyżka rozmarynu

100 g czarnych oliwek Kalamata

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni i podsmaż na niej warzywa. Wlej czerwone wino i gotuj, aż zredukuje się o jedną czwartą swojej objętości. Dodaj ośmiornicę i ziemniaka w całości i gotuj wszystko przez godzinę. Żeby sprawdzić, czy ośmiornica jest gotowa, nakłuj nożem ziemniaka. Jeśli łatwo w niego wejdzie, będzie to znaczyło, że ośmiornica jest ugotowana. Wyjmij ziemniaka, dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem i resztą oliwy z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.