Gulasz z makaronem

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Gulasz z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na gulasz:

1,5 kg wołowiny do duszenia, np. karkówki lub łopatki

3 łyżki mąki

3 łyżki papryki

500 g posiekanej cebuli

3 posiekane ząbki czosnku

1 czerwona chili, drobno posiekana

2 łyżki koncentratu pomidorowego

125 ml czerwonego octu winnego

500 ml bulionu wołowego

400 g krojonych pomidorów z puszki

2 listki laurowe

2 paski skórki cytrynowej

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

250 g grzybów, pokrojonych w plastry

1 garść posiekanej natki



Na makaron:

500 g makaronu tagliatelle

300 g szpinaku

30 g masła



Gulasz:



Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Pokrój mięso w spore kawałki. W misce połącz: mąkę, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz. Dodaj mięso i zamieszaj, aż pokryje się mąką z przyprawami. Przełóż do garnka, który nadaje się do długotrwałego duszenia w piekarniki.



Dodaj:

Cebulę, dwa ząbki czosnku, chili, koncentrat pomidorowy, czerwony ocet winny, bulion wołowy, pomidory, listki laurowe, skórkę cytrynową i pozostałą paprykę. Nakryj garnek i wstaw do piekarnika na 3 godziny. Wyjmij garnek z piekarnika, zdejmij pokrywkę i odstaw. Tymczasem na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Na średnim ogniu smaż grzyby przez 3-4 minuty. Pozostały czosnek umieść na desce, posyp solą i zmiażdż płaską stroną noża. Dodaj do grzybów i studź minutę. Delikatnie połącz grzyby z gulaszem i udekoruj natką.



Makaron:

Zanim gulasz będzie gotowy, ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Kieruj się wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedź makaron i przełóż z powrotem do gorącego garnka. Dodaj szpinak, masło i zamieszaj. Szpinak powinien wyglądać jak zblanszowany. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj makaron z gulaszem.





© Bill Granger







powrót

Podobne przepisy

Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Zapiekane naleśniki z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.