Gulasz z kaczki

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gulasz z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5–6 kaczych piersi (ok. 70 dag)

3 owoce granatu

cebula

przyprawy

15 dag łuskanych włoskich orzechów

szczypiorek

pół litra lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego

2 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Z piersi usuwamy skórę, mięso kroimy w paski. Owoce kroimy na pół i wybieramy łyżką pestki wraz z soczystą otoczką. Orzechy wrzucamy do moździerza lub młynka i bardzo starannie rozdrabniamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Mieszamy i przez chwilę smażymy. Gdy temperatura jest wysoka – dodajemy paski mięsa. Smażymy 7 – 8, aż mięso wchłonie wszystkie soki z patelni. Dodajmy przyprawy: pół łyżeczki kurkumy i sproszkowany kmin rzymski. Wsypujemy orzechy. Dodajemy garść drobno pokrojonego szczypiorku. Wlewamy bulion, zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Gdy potrawa zgęstnieje – dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn i ich sok, oraz owoce granatu. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gulasz podajemy z ziemniaczanym puree z pieczonym czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.