Gulasz z kaczki

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gulasz z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5–6 kaczych piersi (ok. 70 dag)

3 owoce granatu

cebula

przyprawy

15 dag łuskanych włoskich orzechów

szczypiorek

pół litra lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego

2 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Z piersi usuwamy skórę, mięso kroimy w paski. Owoce kroimy na pół i wybieramy łyżką pestki wraz z soczystą otoczką. Orzechy wrzucamy do moździerza lub młynka i bardzo starannie rozdrabniamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Mieszamy i przez chwilę smażymy. Gdy temperatura jest wysoka – dodajemy paski mięsa. Smażymy 7 – 8, aż mięso wchłonie wszystkie soki z patelni. Dodajmy przyprawy: pół łyżeczki kurkumy i sproszkowany kmin rzymski. Wsypujemy orzechy. Dodajemy garść drobno pokrojonego szczypiorku. Wlewamy bulion, zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Gdy potrawa zgęstnieje – dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn i ich sok, oraz owoce granatu. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gulasz podajemy z ziemniaczanym puree z pieczonym czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak faszerowany czosnkiem
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.