Gary  Rhodes

Gulasz z jagnięcia rasy barbados czarnobrzuchej


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Gulasz z jagnięcia rasy barbados czarnobrzuchej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g łopatki jagnięcej pokrojonej na 4 cm kawałki

3 rozgniecione ząbki czosnku

listki z 1 gałązki świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki tymianku suszonego)

listki z 1 gałązki świeżego majeranku (lub ½ łyżeczki majeranku suszonego)

1 drobno pokrojona mała cebula

2 łodygi selera naciowego

pokrojone na cienkie plasterki

2 czubate łyżeczki przypraw Bajanów

chlust sosu paprykowego lub tabasco

2 łyżki brązowego cukru

30 g masła

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 średnia marchewka

pokrojona w kostkę

1 duży surowy burak

pokrojony w kostkę

3 małe zielone banany

pokrojone na 3 cm kawałki

1 bouquet garni (listek laurowy

tymianek i majeranek)

 

 

Przygotowanie:


Jagnięcinę opłukać i osuszyć. Wymieszać z czosnkiem, ziołami, kostką rosołową, cebulą, selerem, przyprawami Bajanów i sosem paprykowym. Rozgrzać suchą patelnię i wsypać cukier. Kiedy się skarmelizuje, wrzucić jagnięcinę z przyprawami. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Domieszać masło i mąkę. Dodać marchewkę, buraka, zielone banany i bouquet garni. Wlać taką ilość wody, żeby pokryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić na małym ogniu 15-20 minut, aż jagnięcina będzie miękka. W razie potrzeby dolać wody. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.