Gulasz wołowy z zieloną papają

Gulasz wołowy z zieloną papają
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450 g wołowiny na gulasz
  • jagnięcej łopatki
  • pokrojone na kawałki po 3 cm
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 zielona papryka pokrojoną w małą kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 grubo posiekany duży pomidor
  • 1 duży ziemniak
  • 450 g zielonej papai
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminem. Domieszać sos sojowy.
Olej roślinny rozgrzać na dużym ogniu, w dużym żaroodpornym naczyniu. Cały czas mieszając, smażyć mięso, aż się zrumieni z wszystkich stron – około 5 minut. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, zieloną paprykę, czosnek i pomidora. Wlać taką ilość gorącej wody, by pokryła mięso. Przykryć pokrywką i dusić ok. godziny, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. W tym czasie obrać ziemniaka, pokroić w grubą kostkę. Gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić na bok. Papaję obrać i usunąć pestki. Pokroić na kawałki długości 3 cm. Ugotować na parze do miękkości.
Gdy mięso będzie gotowe, dodać papaję, ziemniaki i przecier pomidorowy. Dusić na małym ogniu jeszcze 5-10 minut. Podawać z ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA