Emeril Lagasse

Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

900 g wołowiny pokrojonej na 2,5cm kawałki

1 ½ łyżeczki soli

1 łyżeczka mieszanki przypraw (przepis poniżej)

¾ łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki masła

200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki

1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę

3 łyżki mąki

3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego w temperaturze pokojowej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki kakao

¼ łyżeczki suszonego tymianku

¼ łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki suszonej bazylii

1/8 łyżeczki ziela angielskiego

500 g młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki

1 szklanka marchewki pokrojonej w kostkę

1 szklanka selera naciowego pokrojonego w kostkę

1 szklanka cebulek perłowych

½ szklanki zielonego groszku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Do dużego garnka dodać 1 łyżkę oliwy. Wołowinę przyprawić 1 łyżeczką soli, mieszanką przypraw i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Kiedy oliwa będzie już rozgrzana, dodać przyprawioną wołowinę i smażyć przez 6-8 minut. Jeśli to konieczne smażyć mięso partiami. Używając łyżki cedzakowej, przenieść mięso na talerz i odstawić. W tym samym garnku rozpuścić masło. Dodać pieczarki i dusić przez 5 minut. Następnie dołożyć cebulę i smażyć przez kolejne 4-5 minut. Dodać mąkę i mieszając od czasu do czasu smażyć wszystko przez 4 minuty. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, kakao, tymianek, oregano, bazylię, ziele angielskie i wcześniej przygotowane mięso. Gulasz doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz, przykryć i gotować wszystko 45 minut. Zdjąć pokrywkę, dodać ziemniaki, marchewkę i seler. Gotować gulasz kolejne 45 minut. Dodać cebulki perłowe. Zamieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotować gulasz jeszcze przez 15 minut. Dodać zielony groszek i natkę pietruszki. Gotować wszystko przez 5 minut. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona górka cielęca
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.