Gulasz wołowy z knedlami serowymi

Gulasz wołowy z knedlami serowymi
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
gulasz:
2 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 por
3 łyżki mąki
sól i pieprz
900 g mięsa wołowego na gulasz
6 łyżek oliwy
1 łyżka przecieru pomidorowego
600 ml czerwonego wina
600 ml bulionu wołowego
1 liść laurowy

knedle:
80 g zwykłej mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
65 g mąki słodowej (słodu jęczmiennego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 gałązki rozmarynu
150 g sera cheddar
175 ml mleka 3,2%
1 jajko
mąka do podsypania

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i grubo siekamy. Marchew obieramy. Por przekrawamy wzdłuż, myjemy i osuszamy. Kroimy warzywa na kawałki 2 cm. Wsypujemy mąkę do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso kroimy w kostkę 2 cm, obtaczamy w mące. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, partiami wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy mięso na talerz, odstawiamy na bok. Do tego samego garnka wlewamy resztę oliwy, rozgrzewamy, wrzucamy warzywa i mieszając smażymy, aż się lekko zezłocą. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy wino i mieszamy, zeskrobując przysmażone resztki z dna. Wkładamy z powrotem mięso, wlewamy bulion i wrzucamy liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Możemy też wstawić na 1,5 godziny do piekarnika 180°C. Przygotowujemy knedle: obrywamy listki rozmarynu i siekamy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy mąki do miski. Dodajemy sól, rozmaryn i 100 g sera. Mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy składniki rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego ciasta. Posypujemy blat mąką. Wykładamy ciasto, formujemy w kulę i rozpłaszczamy na grubość 3 cm. Foremką o średnicy 6 cm wykrawamy krążki ciasta, odkładamy na bok, zagniatamy resztki i znów wykrawamy. Smarujemy wierzch krążków rozkłóconym jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Zdejmujemy pokrywkę z garnka, kładziemy knedle na mięsie i posypujemy resztą sera. Wstawiamy garnek do piekarnika i pieczemy bez przykrycia 20-25 minut, aż knedle się zezłocą. Wyjmujemy, rozkładamy porcje na talerze i podajemy. Knedle możemy też upiec oddzielnie, jak bułeczki – kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika 220°C na 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA