Janella  Purcell

Gulasz węgierski


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Gulasz węgierski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g wołowiny pokrojonej w kostkę

3 pokrojone marchewki

4 średnie pokrojone ziemniaki

2 pokrojone cebule

1 pokrojona papryka

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka ostrej papryki

3 łyżki koncentratu pomidorowego

6 pomidorów pozbawionych pestek

łyżeczka prażonego

rozdrobnionego kminku

3 filiżanki bulionu wołowego

½ filiżanki ciemnego piwa

łyżka czerwonego octu winnego

pieprz

sól

100 ml kwaśnej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Wołowinę przyprawić i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Kiedy mięso będzie rumiane, zdać je z patelni i umieścić na niej warzywa. Podsmażać przez 5 minut. Dodać paprykę. Smażyć przez 30 sekund. Dołożyć mięso, kminek i koncentrat pomidorowy. Dolać piwo i tyle bulionu, żeby zakryć wołowinę. Wrzucić pomidory. Gotować na wolnym ogniu przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.
Podawać z makaronem, łyżką kwaśnej śmietany i szczyptą papryki.

powrót

skomentuj przepis

liliu

postów: 17

17.09.2011 10:09

CYTUJ

soliłam na końcu, ale gulasz wyszedł świetnie!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.