Donna Dooher

Gulasz wegetariański sambhar


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Gulasz wegetariański sambhar
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki (810 ml) mleka kokosowego

3 szklanki (750 ml) wody

½ szklanki (125 ml) pulpy z tamaryndowca

szczypta szafranu

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła

3 cebule (250 g) pokrojone w plasterki

3 posiekane tajskie chilli

2 łyżki stołowe (30 ml) mieszanki przypraw Sambhar

1 łyżka stołowa (15 ml) mielonych nasion kolendry

1 łyżka stołowa (15 ml) mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki (10 ml) przyprawy curry

1 łyżeczka (5 ml) sproszkowanej kurkumy

4 szklanki (1 l) wody

1 szklanka (250 ml) soczewicy (channa dal)

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

3 pokrojone w kostkę pomidory

2 łyżki stołowe (30 ml) świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu połączyć mleko kokosowe z wodą i pulpą z tamaryndowca. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szafran, odczekać 15 minut, przecedzić. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć 5 minut, aż zmięknie i zacznie się przyrumieniać. Dodać chilli, przyprawę Sambhar, mieloną kolendrę, kmin, curry i kurkumę. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić 3 – 4 minuty, aby wydobyć aromat przypraw. Wlać wodę, wsypać soczewicę, ziemniaki, pomidory i gotować 18 – 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dodać mieszankę kokosowo-tamaryndową i gotować 5 minut.
Przybrać świeżą kolendrą i podawać na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.