Marieta  Marecka

Gulasz warzywny


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

Gulasz warzywny

odsłon: 18734

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

5 boczniaków

1 op. wędzonego tofu

1 średnia cebula

1 marchew średnia

2 ząbki czosnku

1 chili

½ puszki kukurydzy

1 cukinia

1 szklanka soczewicy

1,5 puszki krojonych pomidorów

ok. 2 szklanek wody

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu

opcjonalnie 1 łyżka węgierskiej mieszanki do gulaszu

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

oliwa z oliwek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Papryki oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, marchew w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, jak się rozgrzeje dodajemy do niej cebulę i przesmażamy dotąd, aż zmięknie. Dodajemy do niej pokrojoną paprykę i marchew i wszystko razem przesmażamy. Po ok. 5 minutach wlewamy pomidory z puszki i soczewicę. Jeśli trzeba podlewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki płynem. Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 15 minut. W tym czasie kroimy boczniaki i tofu w kostkę, a cukinię w półplasterki. Na patelni z dodatkiem oliwy przesmażamy tofu przyprawiając je solą i pieprzem. Przekładamy je do gulaszu. Tak samo postępujemy z boczniakami i cukinią. Do gulaszu dodajemy przyprawy: majeranek, tymianek, cynamon, sól, pieprz, poszatkowane chili, czosnek, miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Jak już soczewica zmięknie dodajemy kukurydzę. Podajemy gorące z ryżem lub pieczywem.



powrót

Podobne przepisy

Tarta szparagowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żółta sałatka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk pieczony
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.