Gulasz warzywny

Gulasz warzywny
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Papryki oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, marchew w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, jak się rozgrzeje dodajemy do niej cebulę i przesmażamy dotąd, aż zmięknie. Dodajemy do niej pokrojoną paprykę i marchew i wszystko razem przesmażamy. Po ok. 5 minutach wlewamy pomidory z puszki i soczewicę. Jeśli trzeba podlewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki płynem. Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 15 minut. W tym czasie kroimy boczniaki i tofu w kostkę, a cukinię w półplasterki. Na patelni z dodatkiem oliwy przesmażamy tofu przyprawiając je solą i pieprzem. Przekładamy je do gulaszu. Tak samo postępujemy z boczniakami i cukinią. Do gulaszu dodajemy przyprawy: majeranek, tymianek, cynamon, sól, pieprz, poszatkowane chili, czosnek, miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Jak już soczewica zmięknie dodajemy kukurydzę. Podajemy gorące z ryżem lub pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA