Daria Ładocha

Gulasz warzywny z tofu, pomidorkami cherry i komosą ryżową


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci

Gulasz warzywny z tofu, pomidorkami cherry i komosą ryżową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 marchewka

pół cukinii

1 opakowanie tofu

1 cebula

2 ząbki czosnku

250 g pomidorków cherry

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka mielonej kozieradki

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka masła klarowanego

garść posiekanej natki pietruszki

pół szklanki wody

Przygotowanie:

Przepłucz komosę wrzątkiem i zalej zimną wodą w proporcji 1:2 (jedna porcja kaszy na dwie wody). Gotuj około 15 minut od momentu wrzenia, do momentu, kiedy pojawią się białe sprężynki. Pozostaw kaszę pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Obraną marchewkę i cukinię pokrój na talarki. Jeśli cukinia będzie bardzo duża, to talarki podziel na ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Następnie dodaj wszystkie warzywa oprócz pomidorów, kozieradkę i podsmażaj ciągle mieszając około 5 minut.
Zalej całość wodą, dodaj pomidorki i duś pod przykryciem 10 minut.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, tofu pokrojone w kostkę i pozostałe przyprawy wraz z miodem. Doprowadź do wrzenia.
Podawaj gulasz na ugotowanej komosie ryżowej posypany zieloną pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.